Yrttilääkintä

Kasvilääkintä on jo antiikin ajoilta peräisin oleva lääkintä- muoto, johon nykyinen lääketiede pohjautuu.

Vielä nykyäänkin myytävistä lääkkeistä neljännes on peräisin kasvikunnasta. Kasvilääkinnässä yrttejä eri muodoissaan käytetään tukihoitona monenlaisissa vaivoissa. Kasvilääkintä on hyväksi ennaltaehkäisevänä hoitona. Kasvilääkinnästä eli fytoterapiasta voi olla hyötyä myös kroonisten sairauksien hoidossa, koska ne alentavat elimistön puolustusreaktioita ja kasvilääkinnällä pyritään immuunijärjestelmän tehostamiseen.

Hevonen kasvissyöjänä reagoi usein ihmistä ja koiraa herkemmin kasvilääkintään. Mahdollisuuksien mukaan hevoset itse valikoivatlaiduntaessaan tarvitsemiaan yrttejä itseään hoitaakseen. Valitettavasti useimmat hevoset laiduntavat kylvetyillä laitumilla, joiden kasvilajisto on hyvin niukka.

Yrttien vaikutus on melko hidas ja siksi niitä yleensä syötetään useampia viikkoja kerrallaan, jonka jälkeen pidetään tauko tai vaihdetaan kasvia. Jos toivottua vaikutusta ei useamman viikon kuurin jälkeen ole näkyvissä vaihdetaan yrttiä. Samaan vaivaan löytyy useita eri yrttejä, joiden vaikutus on hieman erilainen. Uutteita käytetään sisäisesti suun kautta nauttien sekä höyry- hengityksenä että ulkoisesti mm. erilaisina hauteina tai kylpyinä. Ulkoisesti käytetään yrttiöljyjä esimerkiksi ihon hoitoon, hyönteisten puremiin, hiertymiin, haavoihin, kesäkutinaan ja rivin hoitoon.