Rita

Koirahieronta

Koirahierontaa ammattitaidolla Oulunseudulla!

Eläimen lihaksiston, nivelten ja luuston ongelmat voivat kehittyä monella eri tavalla. Kun käytetään WETER - hierontamenetelmää, otetaan huomioon eläimen yksilöllisyys ja käsitellään kehoa sen mukaan. Hierontakäsittely ei ole samanlainen kaikille eläimille vaan se räätälöidään yksityisesti.

Jos on kysymys pelkästään lihasrasituksen tuomasta lihaksen maitohappokertymästä ja jäykistymisestä, perusteellinen lihashieronta voi olla riittävä keino helpottamaan tilanne. Mutta jos siihen liittyy vielä muuta, esim. jalkojen virheasento, stressikäyttäytymistä, ruoansulatuksen ongelmia tms., on hyvä tietää mitä kehon virheasennot, eri lihasten jäykistyminen tai veltostuminen kertoo ja miten eläintä eri tapauksissa hoidetaan. Kun tuntee kehon toimintaan liittyviä yhteneväisyyksiä muiden elintoimintojen ja mielialan kanssa, voidaan myös esim. lihasvaivoja hoitaa määrätyistä kehon kohdista ihan sormilla painamalla tai hieromalla.

Hieronta parantaa lihaksen aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja elastisuutta sekä ehkäisee kiputiloja ja virheliikkeitä aiheuttavia hermopinteitä. Sillä voidaan ehkäistä pitkäkestoisen lihasjännityksen tuomia ongelmia. Hieronnalla pyritään ehkäisemään vammojen seurannaisongelmia ja tasapainottamaan elimistön tilaa vamman jälkeen. Vamman seurauksena elimistön tila järkkyy eläimen välttäessä kipua tuottavia asioita. Esimerkiksi ontuessaan koira joutuu rasittamaan sellaisia lihasryhmiä, jotka normaalitilassa pääsisivät vähemmällä. Vamman sattuessa kivun noidankehää ei voida välttää, mutta se voidaan pysäyttää ajoissa esimerkiksi hieronnan avulla.


Hieronta sopii pääsääntöisesti kaikille koirille rotuun, ikään ja aktiivisuustasoon katsomatta. Poikkeuksiakin toki on ja esimerkiksi vaikeasta sydänviasta kärsivää tai tiineenä olevaa koiraa ei ole suositeltavaa hieroa. Ammattitaitoinen ja koulutettu koirahieroja osaa kysyä oikeat kysymykset ja varmistaa jo hieronta-aikaa varattaessa, ettei koiralla ole hierontaa estäviä vaivoja tai vaurioita.

Hierontaa käytetään hoitomuotona mm. seuraavanlaisissa tapauksissa:
- Lihas- ja kudossairaudet
- Immobilisaatio, esim. kipsattu raaja
- Arpi- ja sidekudosmuodostumat
- Turvotus
- Lihas- ja kalvokireydet
- Ruuansulatushäiriöt
- Väsynyt lihas
- Tukkoinen lihas
- Traumat (akuuttivaiheen jälkeen)
- Psyyken hoito

Erityisesti aktiivisesti harjoittelevat ja kilpailevat koirat hyötyvät hieronnasta. Kova fyysinen rasitus synnyttää aina lihaksistoon kuona-aineita, jotka lihakseen jäädessään heikentävät lihaksen toimintakykyä ja voimaa, vastaanottavuutta tehdyille harjoituksille sekä lisäävät lihasjännitystä.

Lihasjännitystä voidaan ennaltaehkäistä säännöllisellä venyttelyllä sekä hieronnalla. Hieronnan avulla pystytään rentouttamaan jännittynyttä lihasta ja palauttamaan se alkuperäiseen pituuteensa. Lisäksi lihaskudoksen kovettumia voidaan pehmentää, samoin kuin estää kiinnikkeiden syntyäkin. Hieronta nopeuttaa myös aineenvaihduntaa, mistä johtuen lihakseen kertyneet kuona-aineet saadaan poistumaan lihaksesta, jolloin lihaskireys vähenee. Samalla lihaksen toimintakyky paranee.

KOTIKOIRAT: Kotona olevan koiran lihakset saattavat jumiutua, aivan kuten meillä ihmisilläkin pelkästä olemisesta. Koirasi saattaa olla alakuloinen ja kankea. Ulkolenkit ja leikkiminen ei enää kiinnosta. Hieronnalla saadaan lihakset rentoutumaan ja koirasi voi paremmin. Koira kaipaa yhtä paljon hemmottelua kuin sinäkin. Hieronnalla pystytään tyynnyttämään stressiherkkää koiraa.

NÄYTTELYKOIRAT: Hieromalla ja rentouttamalla lihakset ennen näyttelyä, saadaan koiran liikkeet vapaammiksi ja pidemmiksi. Paikalla seisonta on ryhdikästä mutta rentoa. Koira esiintyy iloisesti ja nauttii esiintymisestä.

KILPAKOIRAT: Kilpaileva koira tarvitsee säännöllistä lihashuoltoa pystyäkseen kilpailemaan täysipainoisesti ja välttymään loukkaantumisilta. Hieronnan avulla pidetään lihakset kunnossa ja ennalta ehkäistään urheilevan koiran lihasvammoja. Hierontaa voidaan käyttää kilpailuun valmistavana tai palauttavana.

AINEENVAIHDUNTA
Hieronta nopeutta aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jolloin lihakseen kertyneet kuona-aineet ja maitohapot saadaan poistumaan lihaksesta. Myös luiden, nivelten ja jopa ruuansulatuskanavan aineenvaihdunta paranevat. Tehokkaan hieronnan jälkeen koiralla saattaakin olla tarve päästä ulos. Hieronnalla saadaan myös laskettua turvotusta imunestekierron ansiosta.

LIHASJÄNNITYS
Lihasjännitystä ja vammoja voidaan ennaltaehkäistä säännöllisellä venyttelyllä sekä hieronnalla. Hieronnalla voidaan edesauttaa lihasten notkeutta ja vetreyttä ja pystytään rentouttamaan lihaksia ja palauttamaan se kovasta rasituksesta nopeammin. Lisäksi lihaskudoksen kovettumia ja arpikudosta voidaan pehmentää, samoin kuin estää kiinnikkeiden syntyä leikkauksien jälkeen ja palauttamaan lihasten normaali liikkuvuus ja joustavuus.

HERMOSTON RENTOUTUMINEN
Hieronnan avulla pystytään rentouttamaan jännittynyttä lihasta ja palauttamaan se alkuperäiseen pituuteensa. Hieronnalla voidaan myös vaikuttaa hermostoon monella eri tavalla. Ennen kilpailua koiralle voidaan tehdä herättävä hieronta, joka valmistaa koiraa nopea tempoisen lajin suoritukseen. Kilpailun jälkeen taas palauttava jolloin saadaan koira rentoutumaan kovasta suorituksesta

KIMMOISUUS
Lihaksen kimmoisuus kasvaa kun lihaksen fysiologiset asiat ovat kunnossa. Lihaksen supistumiskyky nopeutuu ja lihaksen teho kasvaa.

HELPOTUSTA VANHUUDEN VAIVOIHIN
Hieronnasta voi olla apua ikääntyvälle koiralle, joka iän myötä liikkuu vähemmän ja vaikeammin. Vanhan koiran lihaksisto ei rappeutuessaan pysty enää tukemaan luuston rakenteellisesti heikkoja kohtia, näin kipu lisääntyy. Hieronnalla voidaan ylläpitää tukevien lihasten kuntoa. Koiran kunto kuitenkin määrää sen voidaanko vanhaa koiraa enää hieroa.

PSYYKKINEN HOITO
Hierontaa voidaan myös käyttää psyyken hoitoon. Sekä lieventämään stressiä, että opettamaan koira luottamaan ihmisiin. Jännitysherkkää koiraa voidaan opettaa hieronnalla rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Hieronnan alkaessa on otettava muutamia seikkoja huomioon, jotta päästään parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Milloin ei voi hieroa?
- Tulehdustilat
- Akuutit vammat (3 pv varoaika)
- Kuume
- Erilaiset tartuntataudit
- Sydänsairaudet
- Lääkitykset
- Syöpä
- Tiineys (tiineyden alkuaikana on oltava varovainen)

Koiralle ei kannata antaa juuri ennen hierontaa ruokaa eikä mielellään heti hieronnan jälkeen.